kvinna deklarerar

5 tips att tänka på när du deklarerar

För de flesta privatpersoner är deklarationen en ganska enkel historia. Bara att kontrollera siffrorna, skriva under och skicka in. Allra enklast på datorn eller i telefonen förstås. Men vi på Ikano Bank vill ändå ge några tips på vägen.

Deklarera i tid
Det allra viktigaste deklarationstipset är förstås att lämna in den senast den 2 maj. En försenad deklaration, om så bara en dag, kostar 1 000 kr i avgift. Behöver du mer tid på dig att deklarera går det att ansöka om anstånd. Ansökningsblanketten för anstånd ska lämnas in senast 10 dagar innan sista datum (och särskilda skäl behövs).

Betala tillbaka restskatten med en gång
I samband med deklarationen kan du också räkna ut vad din slutliga skatt kommer att bli. Om du ska betala tillbaka pengar, så kallad restskatt, är det en bra idé att göra en inbetalning på beloppet med en gång. Efter den 3 maj måste du nämligen betala ränta på kvarskatten med 1,25 %. Läs mer på Skatteverkets hemsida om hur du gör en inbetalning.

Sänkt avdrag för pensionssparande
En nyhet i årets deklaration är att avdraget för pensionssparande har sänkts från 12 000 till 1 800 kr för privatpersoner. Företagare får göra avdrag för sparande upp till 1 800 kr plus 35 % av inkomsten. Nästa år kommer avdragsrätten för pensionssparande att slopas helt och hållet. Det kan därför vara en god idé att se över ditt sparande med utgångspunkt i de nya reglerna.

Håll koll på ROT- och RUT-avdragen
Även för ROT och RUT ändras reglerna från och med i år. Men till årets deklaration (som ju gäller förra inkomståret) gäller samma förutsättningar som tidigare. Underlag till avdragen har redan skickats in till skatteverket av den som utfört arbetet och ditt ansvar är att noga kontrollera de förtryckta uppgifterna i deklarationen (och ändra om det behövs). Det är nämligen först då som avdraget formellt begärs. I deklarationen är det också möjligt att omfördela avdraget till din maka, make eller sambo.

Har du sålt en bostad?
Du som har sålt en bostad under året ska betala skatt på vinsten och deklarera vinsten på en särskild blankett. Det enklaste är att använda e-tjänsten för deklarationen. Där är vissa belopp redan ifyllda och systemet hjälper dig med uträkningarna. På Skatteverkets hemsida finns också filmer som beskriver hur man räknar ut vinsten för olika boendeformer.

Om du använder vinsten från försäljningen till en ny bostad kan du begära uppskov med att betala vinstskatten på en särskild blankett. Huruvida det är mest förmånligt att betala skatten direkt eller begära uppskov varierar, beroende på ränteläge och regler. Om det verkar krångligt kan du oftast få hjälp från mäklaren som skötte försäljningen.

Fem bra budord för deklarationen
1. Du ska lämna in i tid
2. Du ska kontrollera alla siffror
3. Du ska inte missa avdrag
4. Du och din maka/make ska fördela avdrag er emellan
5. Du ska betala din restskatt direkt

starta sparkonto

Jonas Ikano Bank
Jonas Wimmerström
jonas.wimmerstrom@ikano.se

Läs också...

Slipp strul när du renoverar

VARDAGSEKONOMI
Läs mer >

Läs också...

Hur mycket klarar du av att låna?

VARDAGSEKONOMI
Läs mer >

Läs också...

Delad eller gemensam ekonomi?

VARDAGSEKONOMI
Läs mer >

Läs också...

Kontraksmall för köp av bil

VARDAGSEKONOMI
Läs mer >